Error parsing XSLT file: \xslt\Gallery.xslt

Ruslands invasion af Ukraine

24. februar 2022

 

Markedsopdatering i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine

 

I nat gik russiske tropper ind i Ukraine for at ”demilitarisere” landet, der grænser op mod Rusland. Dette for at ”beskytte” det russiske mindretal i separatistregionerne Donétsk og Luhánsk i det østlige Ukraine.

 

Selvom der har været tale om dette i månedsvis, har militære strateger og analytikere ikke fundet det realistisk, at Putin ville foretage en decideret invasion af hele Ukraine. Det samme havde flertallet af investorerne, og det ser vi en reaktion på i markedet i dag, hvor olien stiger til 100$ tønden, aktiemarkederne falder 3-5%, og de lange renter falder, men stadig ligger langt under inflationen.

 

Det er kun 8 år siden Rusland sidst foretog sig noget lignende med annekteringen af Krim-halvøen. Den episode kan dog anvendes til at finde retninger og udfald af den nuværende episode. I februar 2014 annekterede Rusland Krim-halvøen, og aktier faldt i perioden, men steg efterfølgende igen.

 

Figuren nedenfor viser udviklingen i europæiske aktier (gul linje) og russiske aktier (blå linje), hvor de europæiske aktier kom nænsomt igennem annekteringen. Hele Ukraine er dog selvsagt mere betydningsfuld end Krim-halvøen, og det geopolitiske magtspil er tydeligvis mere tilspidset i dag end tidligere.

 

Billede 1UR

 

De økonomiske faktorer i de store økonomier vil sandsynligvis ikke blive synderlig påvirket af Ruslands adfærd. Og selvom den økonomiske aktivitet i Asien, Europa og Nordamerika måtte aftage en smule, vil det ikke ændre signifikant på retningen i salg og lønsomhed i de virksomheder, som vi er investeret i.

 

Situationen i 2022 er kendetegnet ved, at der er mange flere aktieinvestorer, som er motiveret til aktier på grund af negative renter i banken. Denne gruppes adfærd er i vid udstrækning en medvirkende årsag til dagens kursfald på aktier, da en stor del af denne gruppe sælger sine aktier, alene fordi de falder.

 

Fakta er, at aktier i 2022 er attraktivt vurderet med europæiske aktier, der i dag handler til omkring 14 gange den forventede indtjening. Det er stort set samme niveauer som i 2014. Indtjeningen for 2022-24 ventes at stige med 5-6% per år. Selvom virksomhederne ikke skulle lykkes med at realisere forventningerne, vurderer vi, at der er god støtte til aktier på de aktuelle kursniveauer, da de afspejler en direkte forrentning (earnings yield) på over 7%, som er langt mere, end hvad obligationer kan tilbyde.

 

Nedenfor en figur, der viser kursudviklingen på de europæiske aktier (blå linje) og prissætningen på de europæiske aktier (grøn linje).

 

Billede 2UR

 

Hvad skal man så gøre nu?

Erfaringen fra tidligere viser, at den bedste handling i sådanne meget volatile situationer er at foretage sig ingenting.

 

Man skal dog ikke stikke hovedet i jorden, men observere udviklinger i valuta, renter, aktier og selvfølgelig de generelle nyheder kan give et mønster, som tydeliggør vejen fremad.

 

Man kan ikke afvise, at vi kommer til at opleve en episode som i 2014/15, hvor Ruslands primære indtægtskilder bliver stækket. Dvs. udbuddet af olie og gas fra andre kilder vil blive forøget, og dermed kan vi om 6-9 måneder se lavere oliepriser. Fx er forhandlingerne i Iran omkring atomkraft i de afsluttede faser, og såfremt Iran imødekommer omverdens observationsønsker, så kan der komme 1-2 mio. tønder olie på markedet. Endvidere har den arabiske halvø en reserve på 3 mio. tønder per dag, og i USA er der mulighed for at øge den daglige produktion med 3-4 mio. tønder ift. produktionen for få år siden.

 

Episoden i 2014/15 afstedkom en kursstigning på 25% på europæiske aktier. Stigningen fremkom dels som følge af lavere energipriser og stærkere dollar, der gav europæiske eksportvirksomheder medvind.

 

Aktiemarkedet

Aktier er faldet 12% fra toppen i november 2021 (lige før Omicron Covid varianten blev opdaget). En ekstern hændelse, der øger risikofaktoren (højere risiko præmie på aktier), må man altid være mentalt forberedt på. Og på nuværende tidspunkt er det ikke mulig at komme med et klart eller sikkert svar på, hvordan tingene ser ud om få dage eller uger. Under forudsætning at Ukraine situationen ikke eskalerer, så vil tingene falde til ro frem mod sommeren 2022.

 

Markeds uro giver ofte mulighed for at investere i gode selskaber til fornuftige priser. Og det vil også være tilfældet her i 2022. Figuren nedenfor viser aktier generelt (blå linje) og emerging markets (orange linje), der ikke har givet noget særlig afkast siden 2008 trods en kraftig ekspansion specielt i Asien, som IR Vækstlande A/S som bekendt er tungt eksponeret i.

 

Billede 3UR

 

Hvad anbefaler vi?

Rusland udgør ca. 3% af verdens økonomi. Dansk eksport er begrænset og har været det siden 2014 (Krim).

 

Vi er ikke direkte investeret i russiske aktier (mindre end 0,5% af beholdningen i IR Vækstlande), selvom vi har mandat dertil, og har heller ikke intentioner herom i nærmeste fremtid.


Konflikten vil puste til den grønne omstilling. Det er den eneste måde EU kan gøre sig fri af energi fra Rusland. Så godt for Vestas og Ørsted på sigt.

Vi har kun Carlsberg i porteføljen, som bliver direkte berørt af krigen, da de har bryggerier både i Rusland (10% af deres omsætning) og Ukraine.

Hvis vi ser på vores megatrends, som alle vore aktieinvesteringer kører efter, er disse fortsat stærke:


Grøn energi - udviklingen accelererer
Teknologisering - accelererer typisk i periode med ufred.
Medico - ingen forskel
Stabilt forbrug - lille forskel

 

Men aktierne falder! 

Usikkerhed og psykologi.

 

Se tilbage på andre store begivenheder i verden – selvom det er hjerteskærende, at det ukrainske folk angribes, så viser historien, at det bliver hurtigt hverdag igen, krigen i Ukraine bliver en del af verdensbilledet, og så ser man fremad igen.

 

Investorer, der har mod på det, kan gøre gode køb i disse dage.

Solide virksomheder som Demant, GN, Pandora, Novo, Genmab, Matas, Netcompany, Schouw, Vestas og Ørsted er alle gode bud.

Så vores råd er: Gå ikke i panik, afvent, lav små opkøb og ellers lukke ned for computer og nyhedsstrøm - det får bare en til at gøre det forkerte.

 

 

 

 

 

Kontakt os for at høre mere: 9626 3000

Eller lad os kontakte dig

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.

Fejlbesked

Fejlbesked

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.