Status på rente og råvaremarkedet

Herning, den 8. august 2022

 

Før sommerferien var der stor usikkerhed om, hvordan det hele ville ende – ville vi ende i recession. Markedet var uroligt, og stigende renter og råvarepriser prægede billedet.

 

Råvarer og renterne har rettet sig lidt samtidig med, at jobmarkedet endnu ikke har vist svaghedstegn giver forhåbning om, at vi får en blød landing, og en eventuel recession ikke rammer så hårdt.

 

Rentemarkedet

Vi oplever for øjeblikket, at den lange rente i Danmark falder tilbage, hvilket mange økonomer forudså før sommeren. Den 30-årige fastforrentede realkredit fire procent ligger nu omkring kurs 100, og derfor er tre procent tilbage i spil.

 

Samtidig er renterne for flekslån også faldet til mere til ro, også selvom de har ligget forholdsvis stabilt det meste af året. Den europæiske centralbank (ECB) har indtil videre også fastholdt den lave rente modsat Amerikanerne, hvilket kan indikere, at renteniveauet i Europa er ved at stabilisere sig.

 

Forventningen til, at renterne vil falde igen, er også at finde. Ifølge Oxford Economics*vil vi se faldende renter allerede næste år, og forventningen er negative renter helt frem til år 2050.

 

Det er altså blevet billigere at låne penge end for få uger siden, og boligmarkedet har endnu ikke vist store svaghedstegn, selvom vi stadig ligger et stykke fra den ene procent, vi havde i starten af året.

 

30 2 Statsobl

30-årig statsobligation (rød), 2-årig statsobligation (hvid)

 

I USA tegner ser stadig et andet billede, Den korte rente ligger samme niveau eller en smule højere end den lange rente. Dette kan indikere, at USA er på vej ind i en recession. Renterne i USA har ikke oplevet samme tilbagefald, som vi ser det her i Danmark, hvilket kan tyde på, at det Amerikanske marked stadig frygter en recession.

 

Renterne i USA har dog rettet sig en smule hen over de seneste par uger, da FED netop har udvist en mere positiv tone. Dermed har frygten aftaget en smule, hvilket også har afspejlet sig i stigende aktiekurser, som vi har oplevet de seneste par uger.

 

30 2 Amkren

30-årig Amerikanske rente (grøn), 2-årig Amerikanske rente (blå)

 

Råvaremarkedet

Råvaremarkedet er faldet kraftigt de seneste uger, hvede, majs og sojabønner er nu tilbage på niveau fra årets start. Det er dog ikke unaturligt, at priserne på hvede og korn stiger i begyndelsen af sommeren returner til udgangspunktet, når sommeren lakker mod enden.

 

Dog pga. Ruslands invasion i Ukraine har priserne naturligvis været sat under hårdt pres, men de bevægelserne, som vi har set, er stadig ikke overraskende. Stigende råvarepriser har desværre bidraget til stigende fødevarepriser. Øgede omkostninger for landmænd og for fødevareproduktionen, skyldes ikke kun at der er stigende priser på afgrøder, men også voldsomt stigende priser på energi.

 

HCS Fut

Hvede futures (Orange), Majs futures (blå) og Soja futures (grøn)

 

Brent og Crude Oil er også faldet tilbage hen over sommeren, og lader til at have sat sig godt fast under kurs 94. Brent handler i dag i kurs 98, mens Crude er helt nede i kurs 87. Dette påvirker benzin og diesel priser, samt letter byrden for forbrugeren og transportsektoren.

 

Brent er Nordsø olie og handles i London, mens Crude oil er Amerikansk og handles i Chicago.

 

Oil

Brent (blå), Crude (grøn)

 

Dog kan der gå lang tid, før vi oplever, at de faldende råvarepriser slår igennem, og giver faldende forbrugerpriser. De faldende råvarepriser kan være et tegn på, at inflationen har toppet, og at markedet forventer, at vi enten er eller er på vej ind i en periode med recessionen, og derfor vil en lavere efterspørgsel naturligvis resultere i lavere priser.

 

Lavere renter kan være sundt for økonomien, samme gør sig gældende for de lavere råvarepriser. Når det så er sagt, så kan det også være et tegn på recession, formentlig i den milde ende, og at den bløde landing, som der er blevet talt så meget om, rent faktisk er det, som vi kommer til at opleve.

 

Vi forventer ikke, at en recession i Danmark vil ramme hårdt. Der er mange gode forudsætninger i dansk økonomi, så selvom arbejdsløsheden vil stige, bliver det formentlig ikke i samme grad i Danmark, som vi eventuelt vil opleve det i USA og syd Europa.

 

 

Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os.

 

Christian Oddershede Jensen

Kundechef

InvesteringsRådgivning A/S

 

 

 

 

 

 

Kilder

*1: Analysehus: Den næste periode med negative renter vil vare til 2050 (finans.dk)

Grafer: Tradingview

Kontakt os for at høre mere: 9626 3000

Eller lad os kontakte dig

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.

Fejlbesked

Fejlbesked

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.