Error parsing XSLT file: \xslt\Gallery.xslt

Investering i krisetider

 

Fredag, den 28. oktober 2022

 

BREAKING NEWS - BREAKING NEWS - BREAKING NEWS - BREAKING NEWS - BREAKING NEWS

 

Blodrøde tal – Værste dag siden 19xx – Vi rammer bunden hårdt – Aktier i lynstyrt – Kursfald - Nye rentestigninger – Inflation er over 10% - Recessionen lige om hjørnet - Tunge skyer trækker sammen over den globale økonomi osv.

 

Disse nyhedsoverskrifter og mange lignende er dagligt tilbagevendende – ofte med gule baggrunde og store røde bogstaver, hvis man er på den online version.

 

Der er ikke noget at sige til, at man som investor godt kan få lidt ondt i maven over det.

 

Det er også svært ikke blive berørt af det. Det er blevet dyrere at handle, og energipriserne er steget voldsomt. Og tallene på kontoen falder hurtigt – nogle dage hurtigere end andre.

 

Og er man en af dem, som følger sine aktier dag til dag, har der i perioder været røde tal på hele rækken i en længere periode.

 

Men når markederne dykker, gælder det som investor om at holde hovedet koldt.

 

Kriser belønner de tålmodige

Det er ikke første gang – og helt sikkert ikke sidste gang – vi befinder os i en krise. Bare inden for de sidste tyve år har vi set kursfald på over 60% på det danske aktiemarked.

 

1663574399814

 

På ovenstående billede ses nedture i det danske aktiemarked fra omkring årtusindeskiftet – men hvad er mere interessant er faktisk, at aktierne ofte er kommet endnu stærkere tilbage efter en nedtur.

 

Ser man endnu længere tilbage var der Oliekrisen i 1974. Her tabte MSCI World ca. 42% - 4 år efter var det tabte indhentet.

 

I 1987 krakkede det amerikanske aktiemarked. MSCI World tabte 24% - 1 år efter var det tabte indhentet.

 

I 1989-90 kom Golfkrigen - MSCI World tabte 27,5% - knap 4 år efter var det tabte indhentet.

 

Det er rigtig god information for den langsigtede investor.

 

If the business does well, the stock eventually follows

Warren Buffet

 

Mange siger ved denne krise, at den er anderledes. Men ovenstående viser faktisk, at kriser gennem tiderne er opstået af forskellige faktorer.

 

Så ja, nok drevet af andre faktorer end de andre kriser, men alligevel nok ikke så anderledes end kriser generelt.

 

Hav is i maven

Overskriften lyder for nogen som en vild udmelding – ikke desto mindre er det den strategi, man som investor vil komme bedst igennem krisen med.

 

Den tålmodige investor bør derfor re-allokere sin beholdning, så den oprindelige aktieandel i porteføljen fastholdes. Den mere kortsigtede bør bibeholde sin aktieandel.

 

Vi benægter ikke, at der er urolige tider forude, men vi synes, at der er taget højde for det i aktiepriserne, samtidig med at danske virksomheder historisk har været rigtig gode til at manøvrere i økonomisk stormvejr.

 

Det er vigtigt at huske, at aktier er en langsigtet investering. Det værste, man kan gøre, er at gå i panik, når aktierne falder

Mens stormen raser

Når kurserne styrtdykker, får man ofte lyst til at sælge og komme ud af markedet hurtigst muligt. Forskning viser, at oplevelsen af at lide et økonomisk tab er forbundet med meget stort mentalt ubehag.

(Læs også artiklen Afkast og Risiko).

 

Derfor kan man som investor blive fristet til at reagere i forsøget på at begrænse tabet, også selvom reaktionen ikke er rationel.

 

Hvis man som investor efter et betydeligt kursfald bliver bange og sælger ud af sine aktier, er det måske netop på det tidspunkt, hvor aktiekursen er ved at nå bunden. Dermed opnås kun et økonomisk tab. Samtidig går man glip af en fremtidig stigning, hvis det viser sig, at selskabets aktiekurs var kommet for langt ned.

 

Derfor er det vigtigt at trække vejret dybt og fokusere på den langsigtede investeringsstrategi – og ignorere de frygtsomme mavefornemmelser. 

 

Ellers ender man nemt i denne cyklus.

Cycle Dk

 

Billedet hedder ‘The stinking thinking cycle of trading emotions’. Oversat betyder det noget i retning af ’Den stinkende tankecyklus af handels følelser’

 

Krise råd

Vær langsigtet

Historien viser, at de langsigtede investorer belønnes – hav tålmodighed og is i maven.

 

Læg ikke alle æg i samme kurv

I en fornuftig portefølje vil man sprede investeringerne på forskellige investeringstyper, fx aktier og obligationer, samt på forskellige sektorer og lande.

 

Re-invester

Selvom det kan være svært at investere, når kurserne er faldet meget, er ofte der de bedste investeringer foretages. Plus der er mulighed for at ujævne for dyre køb tidligt i krisen.

 

We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.

Warren Buffet

 

Men vær kritisk

Vær kritisk over for værdipapirer, som stiger meget i værdi. Det er på ingen måde sikkert, at værdistigningen vil fortsætte. Overvej derfor, hvornår tidspunktet er kommet til sælge.

 

Op på hesten igen

Har man været så uheldig at tabe penge på investeringer, er det vigtigt at forsætte med at investere. Det på langt sigt er fornuftigt at pleje sin opsparing gennem investering på de finansielle markeder.

 

Ingen kender i morgen

I bagklogskabens ulidelige klare lys er det utroligt nemt at se, hvad man skulle, burde og kunne have gjort.

 

Selv som professionel investor kan man overraskes.

 

Dette ses igen tydeligt i avisoverskrifterne. En investeringsekspert udtaler ’Nu er bunden nået’ - samme dag som en anden udtaler ’Vi har ikke set det værste endnu’.

 

Nedenstående billede et også godt eksempel på.

 

B5

 

Det er derfor vigtigt at huske, at aktier er en langsigtet investering. Det værste, man kan gøre, er at gå i panik, når aktierne falder, for så risikerer man at sælge på et ufordelagtigt tidspunkt.

 

Træk vejret dybt, og hold i stedet fast i investeringsstrategien. På den måde får man også noget ud af, at markederne på et tidspunkt vender.

 

For det gør de!