Vores holdning til de negative markeder

20. januar 2016

 

2016 er startet i det negative hjørne. De første 3 uger er aktiemarkederne faldet med 10-15%, og udsvingene er rekord store.

 

Desværre har IR-kvotienten denne gang ikke forudset de store udsving. Det kan der være mange årsager til. En af årsagerne kan være, at denne markedsuro mere er skabt af frygten i investorernes hoveder end af fundamentalt økonomiske problemer. Altså at reptilhjernen har taget over!

 

En anden grund kan være, at der denne gang ligger en forsinkelse i signalet. Altså at IR-kvotienten bliver negativ for næste måned. Såfremt dette sker, så er det ikke kun inde i investorernes hoveder den er gal, men i økonomien som sådan. Og så går vi ud af aktier. Selvfølgelig vil det være ærgerligt at tage et tab, men hvis tingene peger yderligere nedad, vil det oftest være det fornuftige at gøre. Og herefter kan man begynde at se muligheder igen.

 

På mandag den 25. januar 2016 kan vil beregne IR-kvotienten, idet de sidste tal (IFO-indekset) bliver offentliggjort. Herefter tager vi bestik af, hvorvidt det ene eller det andet scenarie er det mest sandsynlige.

 

Og til sidst et lille råd: Lad nu være med at lade frygten – og dermed reptilhjernen – bestemme hvordan investeringerne skal styres. IR-kvotienten har virket i over 25 år, og vil selvfølgelig også gøre det fremover. Der er ingen garantier fra måned til måned, men set på den lange bane er det den mest fornuftige tilgang til at investere i aktiemarkedet. Dog bør man under disse urolige forhold mærke efter i ”maven” om ens risikoprofil matcher den sammensætning porteføljen har. Hvis man er for urolig, burde aktieandelen måske sænkes når der kommer lidt ro på igen.

 

Michael Krogh Andersen

Adm. Direktør

Fms. InvesteringsRådgivning A/S

Se forklaringen på IR-kvotienten